Nem áll szándékunkban senkit félrevezetni, Békés megyében sehol, sem Békéscsabán, sem Szarvason nincs kolbászból a kerítés. Bár annyira belejöttünk az október 20-án lezajlott 22. Csabai Kolbászfesztivál kolbászkészítő versenyen a kolbászolásba, hogy éledt a remény, de sajnos a zsűri és a közönség farkaséhes volt – fikarcnyi kolbászvég sem maradt, nemhogy kerítésnek való.

Az ANCHOR kolbásztöltésben…

Mit csinált az ANCHOR a Békés megyében 22. alkalommal megrendezett Csabai Kolbászfesztiválon? Hát azt, amit már 1996 óta mindenki, aki benevez erre a hagyományőrző eseményre: kolbászt töltött!

Nem bíztuk a véletlenre, már tavasszal neveztünk öt fős csapatunkkal. Az igazat megvallva, ebből az öt töltelékhuszárból csak ketten értettek valóban a hozzávalók és a töltögetés rejtelmeihez, no de a lelkesedés sok mindent pótolt. Hogy nyertünk-e? Dehogy! J De mint általában, az ANCHOR az esélytelenek teljes nyugalmával itt is éppen olyan remekül érezte magát, mint bármely más programon, fesztiválon, melyen eddig jelen voltunk. (Azért bevallom, kicsit reménykedtünk…)
Örülünk, hogy részesei voltunk ennek a remek, színes, pörgő programsorozatnak, és most is összeszalad a nyál a számban, ha az ízekre gondolok. (Külön öröm volt, hogy Szarvas egy köpésre van Békéscsabától, így nem kellett túl korán kelni.)

Végeredmény

Fesztiválok sava-borsa

A kolbásztöltés munkálatai előtt, alatt és után sok, a fesztivállal kapcsolatos infóhoz jutottunk. Békéscsaba a sertéstenyésztés- és feldolgozás tekintetében (is) jelentős múlttal bír, ezért egyértelmű volt, hogy kolbászfesztivál szellemi atyjai a disznótor hagyományaira, a legendás csabai kolbász és egyéb ízletes csemegék mellé tálalják a körítést, azaz egy olyan rendezvényválogatást, melyen nem csak a bendőt lehet megtölteni, hanem a kulturális éhségre is bőven akad táplálék.

Hol van már az első, 1996-os, már akkor is nagy sikerű, 55 csapattal induló kolbászfesztivál, ahol a tradicionális magyar termékek mellett helyet kapott számtalan szórakoztató, kulturális esemény! A már akkor népünnepéllyé avanzsált történet azóta messze földön is népszerű lett, egyre nagyobb presztízshez jut mind szakmai, mind turisztikai, mind kulturális téren – az idei négy napon át tartott.

Nem mind kolbász, ami Szarvas

U.i.: a kolbász szerencsére nem szarvasból: sertésből készült. Nem is tudom, rávitt-e volna a lélek bennünket, ha szarvasból készül a töltelék… Mert ugye Szarvas közel áll a szívünkhez, még ha nem is „olyan” szarvas… 🙂

Kolbásztöltésre fel jövőre is, fűszerezd, keverd, töltsd Békéscsaba!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here