A Nagy Döntést követve első morfondírozni valónk, hogy saját vállalkozásunk milyen cégformában működjön. Több tényezőt kell figyelemmel vennünk a cégindítással, cégalapítással kapcsolatban. A cégnyilvántartásba történő bejegyzés megtörténhet nagyon gyorsan, és kissé döcögősebben is – ez elsősorban a kiválasztott gazdálkodó szervezet formájától függ.

Számodra mely cégforma lenne a legmegfelelőbb?
Lássunk némi alapinfót az alapítható cégformákat tekintve.

Egyéni cég

Olyan belföldi, természetes személyt* takar, aki saját neve alatt

  • adószám nélküli magánszemélyként
  • adószámos magánszemélyként
  • szellemi szabadfoglalkozásúként
  • egyéni vállalkozóként

végzi gazdasági tevékenységét.

Az egyéni vállalkozás indítása díjmentes, és a legegyszerűbb – ügyfélkapun keresztül.
Éppen ilyen könnyen meg is szüntethető. Ha nincs tőkéd, és nem vagy meggyőződve a vállalkozás sikerében, válaszd az egyéni vállalkozói státuszt. A vállalkozás szüneteltethető is. Főállás mellet is folytatható, ez esetben kevesebb a vállalkozásra eső adóteher.

Beszéljünk kicsit az egyéni vállalkozó „katájáról”

Az állam felé leróhatod fizetési kötelezettségedet a kisadózók tételes adózása (KATA) szerint, egyéni vállalkozóként, vagy céget is alapíthatsz (lásd alább).

A KATA jó választás lehet egyéni vállalkozóként, ha kevés költséggel (például szellemi tevékenységek) dolgozol – itt nincs költségelszámolás. Az adminisztráció is jóval egyszerűbb. Ha az éves bevételed meghaladja a 12 millió forintot, más cégforma után kell nézned, ugyanis ez a bevételi limit felső határa! (Viszont áfamentesen csak 8 millió forint alatt „katázhatsz” – ez jövőre várhatóan felugrik 12 millára.)

A kisadózók tételes adózásának előnyei mellett megvannak a hátrányai is. Mindenképpen mérlegelj!

Korlátolt felelősségű társaság – kft.

Magányos farkasként kft.-t is alapíthatsz, ha törzstőkeként fel tudsz villantani 3 millió forintot, és/vagy egyéb tőkét: eszközöket, szellemi értéket: apportot**, azaz tárgyi betétet.

A társaság itt nem magán, hanem jogi személyként értelmezett, ahol a cég teljes vagyonával felel. Tőkéstárs, külső tőke bevonása bármikor lehetséges.
Jogilag ez a legrugalmasabban kezelhető cégtípus.

Részvénytársaság

Magánszemély és cég is működtetheti.
Ehhez a cégformához már vastagabb alap szükséges – 5 millió forint. Ebben az esetben sem muszáj, hogy csak készpénz legyen az alaptőke: bevonható az apport is.

Betéti társaság

A pénz nem számít! Egészen addig, míg esetleg nem kell a teljes vagyonunkkal felelni érte…
A bt.-k esetében a tőke nincsen szigorúan számszerűsítve, ellenben minimum két taggal indítható. Ezek egyike az úgynevezett beltag, aki tevékenyen részt vesz a vállalat életében, illetve teljes (magán)vagyonával felel a vállalkozásért. A kültag felelőssége, kötelezettsége megállapodásfüggő – ezt a bt. tagjai szerződésben rögzítik is.

A betéti társaság már tagonként 1 ezer forint törzstőkével elindulhat, ehhez jön az illeték 25 ezer forint, plusz az ügyvéd munkadíja.

A bejegyzésköteles cégformák természetesen ennél azért többfélék. Nem véletlenül kerül a cikk végére, hiszen eszünkben sincs senkit elriasztani attól, hogy valóra váltsa az álmait, sőt!
Nem kell megijedni, pusztán érdekességképpen navigálunk el benneteket a cégformák „kis bizarr világába”.

Hogy mire juthatsz? Bármire! Mi lehetne hitelesebb példa, mint saját cégünk, az ANCHOR, azaz az Enter-Holding Hungary Kft..

Vállalkozásban gondolkodsz? Gratulálunk!

*Természetes személy: önállóan jogképes személy, akinek jogai, kötelességei és felelőssége van, nem korlátozza azt semmi.

**Apport
Vagyonértékű jog: szellemi tőke, szabadalom, védelmi oltalom, céghez köthető népszerű márka, presztízs, ingatlan, gépek, egyéb eszközök, üzletrész.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here